STOP IT

STOP IT2018-03-20T13:33:19+00:00

STOP IT

Nositelj projekta

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja osnovan je 2007. godine u Republici Hrvatskoj s ciljem prevencije vršnjačkog i elektroničkog (Cyber-bullying) nasilja, ali s ogromnim fokusom na Informacijsku sigurnost. Djelovanje unutar područja Informacijske sigurnosti naš Centar čini uistinu jedinstvenim i korisnim, a svoje djelovanje pokazao je i po pitanju međunarodne suradnje.

Naš najpoznatiji program je Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u veljači, a od 2017. godine Hrvatski sabor ovaj dan proglasio je Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. U programu sudjeluje više od milijun sudionika što je 1/4 stanovništva Hrvatske. Centar trenutno broji preko tristo suradnika i širimo se.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim sustavom mjenjamo način rješavanja problema nasilja.

U desetogodišnjem radu primjetili smo da je sustav rješavanja nasilja izuzetno loš jer građani ne znaju komu se obratiti, a institucije su zatrpane upitima što kasnije otežava rješavanje slučajeva. Više od 80 posto žrtava nasilja obraća se većem broju institucija kako bi dobili adekvatnu i stručnu pomoć, a razlog tomu je nedovoljno povjerenje u rad istih. Vrijeme i kordinacija su najbitniji faktor u početku rješavanja slučaja, a upravo je to polazna točka s koje smo krenuli snažno kako bi pomogli građanima i institucijama u dosjetljiv način rješavanja problema.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja razvio je centralni sustav koji za cilj ima učinkovitije rješavanje problema nasilja i to na principu bolje kordinacije sustava.

STOP IT je sustav razvijen primjenom najnovijih tehnologija koje se danas primjenjuju u izradi visoko-tehnoloških naprednih sustava, a dostupan je svim korisnicima na području Republike Hrvatske.

Ciljevi

STOP IT sustavom želimo olakšati rad institucijama koje se bave rješavanjem slučajeva nasilja, ali i smanjiti vrijeme potrebno za njihovo rješavanje i znatno povečati efikasnost u rješavanju slučajeva. U nastavku se nalazi ogled ciljeva;

bolja kordinacija sustava –
smanjenje potrebnog vremena za rješavanje slučajeva nasilja
veća učinkovitost pri rješavanju slučajeva nasilja
centralno mjesto za prijavu nasilja

Dostupnost sustava

Sustav STOP IT je dostupan svim korisnicima s područja Republike Hrvatske putem web sjedišta i putem mobilne aplikacije. Moramo napomenuti da smo veliki trud uložili upravo u dostupnost sustava jer smatramo da je upravo

Tehničke specifikacije

STOP IT sustav izrađen je korištenjem najnovijih tehnologija tako da zadovoljava sve standarde zaštite, kompatibilnosti, korištenja i dostupnosti. Ukratko, sustav je dostupan na svim modernim uređajima koji se danas koriste (računalo, pametni telefon, tablet i drugi uređaji) i slijedom toga nastavljamo s daljnjim razvojem.

Međunarodna suradnja

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja aktivno sudjeluje u partnerstvu s drugim organizacijama iz nekoliko zemalja svijeta te smo za tu svrhu registrirali naziv “APEC – Abuse Prevention and Education Centre”.

STOP IT sustav namjeravamo pokrenuti u još nekoliko zemalja u Europi (prema dosadašnjoj suradnji) kao primarni centralni sustav prijavljivanja svih oblika nasilja s ciljem bolje kordinacije sustava.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.