STOP IT

Nositelj projekta

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja osnovan je 2007. godine u Republici Hrvatskoj s ciljem prevencije vršnjačkog i elektroničkog (Cyber-bullying) nasilja, ali s ogromnim fokusom na Informacijsku sigurnost. Djelovanje unutar područja Informacijske sigurnosti naš Centar čini uistinu jedinstvenim i korisnim, a svoje djelovanje pokazao je i po pitanju međunarodne suradnje.

Naš najpoznatiji program je Dan ružičastih majica – Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u veljači, a od 2017. godine Hrvatski sabor ovaj dan proglasio je Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. U programu sudjeluje više od milijun sudionika što je 1/4 stanovništva Hrvatske. Centar trenutno broji preko tristo suradnika i širimo se.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim sustavom mjenjamo način rješavanja problema nasilja.

U desetogodišnjem radu primjetili smo da je sustav rješavanja nasilja izuzetno loš jer građani ne znaju komu se obratiti, a institucije su zatrpane upitima što kasnije otežava rješavanje slučajeva. Više od 80 posto žrtava nasilja obraća se većem broju institucija kako bi dobili adekvatnu i stručnu pomoć, a razlog tomu je nedovoljno povjerenje u rad istih. Vrijeme i kordinacija su najbitniji faktor u početku rješavanja slučaja, a upravo je to polazna točka s koje smo krenuli snažno kako bi pomogli građanima i institucijama u dosjetljiv način rješavanja problema.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja razvio je centralni sustav koji za cilj ima učinkovitije rješavanje problema nasilja i to na principu bolje kordinacije sustava.

STOP IT je sustav razvijen primjenom najnovijih tehnologija koje se danas primjenjuju u izradi visoko-tehnoloških naprednih sustava, a dostupan je svim korisnicima na području Republike Hrvatske.

Ciljevi

STOP IT sustavom želimo olakšati rad institucijama koje se bave rješavanjem slučajeva nasilja, ali i smanjiti vrijeme potrebno za njihovo rješavanje i znatno povečati efikasnost u rješavanju slučajeva. U nastavku se nalazi ogled ciljeva;

bolja kordinacija sustava –
smanjenje potrebnog vremena za rješavanje slučajeva nasilja
veća učinkovitost pri rješavanju slučajeva nasilja
centralno mjesto za prijavu nasilja

Dostupnost sustava

Sustav STOP IT je dostupan svim korisnicima s područja Republike Hrvatske putem web sjedišta i putem mobilne aplikacije. Moramo napomenuti da smo veliki trud uložili upravo u dostupnost sustava jer smatramo da je upravo

Tehničke specifikacije

STOP IT sustav izrađen je korištenjem najnovijih tehnologija tako da zadovoljava sve standarde zaštite, kompatibilnosti, korištenja i dostupnosti. Ukratko, sustav je dostupan na svim modernim uređajima koji se danas koriste (računalo, pametni telefon, tablet i drugi uređaji) i slijedom toga nastavljamo s daljnjim razvojem.

Međunarodna suradnja

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja aktivno sudjeluje u partnerstvu s drugim organizacijama iz nekoliko zemalja svijeta te smo za tu svrhu registrirali naziv “APEC – Abuse Prevention and Education Centre”.

STOP IT sustav namjeravamo pokrenuti u još nekoliko zemalja u Europi (prema dosadašnjoj suradnji) kao primarni centralni sustav prijavljivanja svih oblika nasilja s ciljem bolje kordinacije sustava.