Online Child Safety

Online Child Safety

Online Child Safety je program edukacije i prevencije nasilja nad djecom na internetu. Kreiran je još 2008. godine a razvila ga je ekipa koju je tada okupio stručnjak za informacijsku sigurnost, Dalibor Vlaho. Program je bio kreiran za provedbu u Sjedinjenim Američkim Državama no 2013. godine preveden je i prilagođen za provedbu u Republici Hrvatskoj. Program je osmišljen kao ” Nacionalni Program ” jer je njegova provedba zamišljena i planirana na području cijele Republike Hrvatske.

Program se sastoji od praktičnog i teoretskog dijela te od popratnog priručnika koji je namijenjen roditeljima.

Tim ambicioznih, mladih i kreativnih ljudi udružio se kako bi kreirali jedinstveni program sigurnosti djece na internetu, te kako bi omogućili efikasnu i profesionalnu edukaciju onima kojima je to najpotrebnije.
Svjesni toga da danas postoje mnogi web portali koji serviraju razne informacije roditeljima i njihovoj djeci. Odlučili smo krenuti korak dalje, te smo se udružili sa svjetskim organizacijama kako bi se naš plan, program i cilj ostvario i realizirao najbolje moguće.
Iskreno se nadamo da će ovaj program potaknuti mnoge na razmišljanje o internetu kao mjestu edukacije, zabave i druženja, ali i nasilja i zlostavljanja.

Cilj Programa

Cilj programa je educirati i savjetovati roditelje i djecu o napadima i opasnostima koje dolaze s interneta u svrhu prevencije i zaštite najvitalnijeg dijela društva – naše djece. Pored programa edukacije i savjetovanja imamo u cilju pokrenuti posebnu savjetodavnu telefonsku liniju koja će biti dostupna svim građanima Republike Hrvatske od 0-24, 7 dana u tjednu. Na liniji će biti dostupna stručna osoba koja može odgovoriti na svako pitanje koje može postaviti roditelj i/ili dijete, a da je vezano za sigurnost djece na internetu.
Stručnjaci iz područja računalne i mrežne sigurnosti razvili su program edukacije i prevencije nasilja koji je planiran za provedbu u osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske.

Kako bi ostvarili naše ciljeve, smatramo da je najefikasniji način uvođenja ovog programa u odgojne ustanove, kako bi na najlakši i najbrži način educirali djecu i mlade kako se sigurno koristiti računalom i internetom.

Jedan od vrlo važnih ciljeva je i “ Net Agent “, program educiranja učenika po školama. Program je koncipiran tako da se odabere određeni broj učenika (do 5 učenika po školi) koji će proći posebnu edukaciju za detektiranje i prevenciju nasilja na internetu (CyberBullying). Opširno o “ Net Agent “ programu pročitajte u sekciji “ Net Agent “. Smatramo da sama literatura koja je dostupna, uključujući naš priručnik, nije dovoljna kako bi se roditelji, djeca i mladi efikasno i pravilno educirali. Potrebno je pravilno formirati educiranje te praktičnim primjerima pokazati i objasniti što su to opasnosti na internetu, te kako ih pravilno detektirati i spriječiti.

Priručnik

Priručnik naziva “ Online Child Safety “ prvotno je pisan na engleskom jeziku, no dali smo si truda i preveli smo ga i na hrvatski jezik.

U priručniku smo pokrili sve važne teme za koje smatramo da bi roditelji o njima trebali znati. Također, u priručniku objašnjavamo koji su najčešći oblici nasilja na internetu te kako ih detektirati i spriječiti.

Tu pokrivamo i razne savjete roditeljima na što obratiti pažnju kod djece prilikom korištenja računala i interneta te kako efikasno i na najlakši način pomoći vlastitom djetetu kako ono nebi postalo žrtva Online nasilja.

Prema istraživanjima, 75% roditelja nikada nije pričalo s djetetom o Online nasilju i zlostavljanju putem računalne mreže.