Priprema vatre u divljini poznata je još od doba drevnih naroda, a tehnike njenog pripremanja koriste se i danas u modernom dobu. Vatra u svojoj namjeri ne pruža samo toplinu, ona nam daje svjetlost i uz pomoć nje možemo pripremiti hranu i u nekim slučajevima pretvoriti “zagađenu” vodu u pitku vodu. Naravno, vatra se koristi i u mnogim industrijama za obradu različitih materijala, ali to nije fokus naše teme.

Ključ dobre vatre leži u njenoj brzoj pripremi, ponekad uz samo jedan ili da pokušaja za to. “Znanost” vatre sastoji se od tri elementa; gorivo, kisik i toplina. Ova tri elementa ključna su za uspješnu pripremu vatre.

Gorivo (Tinder) za pripremu vatre dobiva se pažljivim “struganjem” unutrašnjeg dijela suhog drveta, a tim procesom dobivamo takozvane kovrče tankog sloja drveta. Suhe kovrče izuzetno su dobre jer su lako zapaljive pomoću iskre (primitivni način pripreme vatre). Gore navedene informacije vezane su za primitivni način pripremanja vatre, a to znači u slučajevima kada nemamo žigice, upaljač i bilo koji drugi zapaljivi materijal. Kisik je neophodan za razvoj vatre i njen napredak stoga je bitno omogućiti protok kisika prilikom pripreme kako bi se vatra mogla razvijati. Mnogi su načini kako opskrbiti vatru kisikom i na taj proces treba obratiti pažnju jer je on kritičan u mnogim situacijama.

TEPEE FIRE

Ovo je zasigurno najosnovnija, najpoznatija i najkorištenija izvedba vatre. Priprema ove vrste vatre izuzetno je jednostavna i koristi se u slučajevima brzog zagrijavanja. Ona se priprema od drveta za potpalu (kindling) i ne traje dugo. Ako imate na umu zagrijavati se tijekom cijele noći uz ovu vrstu vatre, opskrbite se s mnogo drveta. Također, imajte na umu da ova vatra nije pogodna za pripremu hrane.

CRISS-CROSS – UPSIDE-DOWN / PLATFORMA

Ova vrsta vatre ima veliku prednost u usporedbi s TEPEE vatrom jer traje duže i odlična je za pripremu hrane. Iako reproducira toplinu, nije najbolje rješenje za grijanje. Ona proizvodi jako dobru žar i pogodna je za pripremu hrane u posudi ili pak za prokuhavanje vode. Traje duže od TEPEE vatre.

LOG CABIN (CRISS-CROSS alternativa)

Log cabin vatra gotovo je ista kao i gore navedena CRISS-CROSS vatra, ali u ovom slučaju vatra se priprema na dnu, a ne gore. Ona je pogodnija za bolje zagrijavanje te se također može pripremati hrana na njoj. Izgara brže od CRISS-CROSS-a, a priprema je slična; kod CRISS-CROSS vatre drvo se slaže bliže jedno drugomu, a u ovom slučaju drvo se slaže u obliku znaka “ljestve” s većim razmakom.

STAR / Indijska vatra

Vrlo poznata vrsta vatre koja je prikazivana u mnogim filmovima i tv emisijama. Slaže se u obliku zvijezde, a točka žarišta nalazi se u sredini. Drvo se pomiče prema sredini prilikom izgaranja, a vatra može trajati tijekom cijele noći, ovisno o vrsti drveta i njegovoj veličini. Ova vrsta vatre proizvodi malu količinu topline i uglavnom se ne koristi za pripremu hrane.

SWEDISH TORCH / Švedska baklja

U današnje vrijeme ovo je jako popularna vrsta vatre, a priprema se od samo jednog komada drveta – cjepanice. Zar nije to cool? Veća cjepanica ravnomjerno se podijeli (iscijepa) na četiri dijela te se unutarnji rub svakog dijela“istruže” za koji centimetar. Kad spojimo nazad sva četiri dijela u prvobitno stanje, u sredini treba biti prazan prostor ili vam rupa u kojoj će se pripremiti lagana vatra. Ova baklja služi kao izvor svjetlosti, možete se zagrijati uz nju i izuzetno je pogodna za kuhanje. Ono što baklju izdvaja od svih drugih vrsta vatri je činjenica da je lako prenosiva na drugu poziciju bez da gasite vatru unutar baklje.

REFLEKTOR

Reflektor zapravo nije vrsta vatre, ali je dodatak koji služi kao usmjerivač topline. Reflektor se usmjerava prema vama tako da svu toplinu koju proizvodi vatra usmjerava nazad prema vama. Idealno je rješenje u hladnijim situacijama i jednostavan je za napraviti.

Dodatak: Ako ste ozbiljni u stvaranju odlične žari onda se potrudite potražiti bukovinu i grab dok ste u divljini jer obje vrste proizvode najbolju žar.