Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, jedinstveni ove vrste u RH, a čije je sjedište (još uvijek) u Đakovu, koji je poznat prema brojnim projektima, ponajviše prema Danu ružičastih majica, već nekoliko godina čeka na provođenje velikog projekta, no na samom početku, kako doznajemo od Dalibora Vlahe, inženjera za informatičku sigurnost i voditelja Centra, naišli su na zid. Riječ je, kaže Vlaho, o projektu EduKampa.

– EduKamp je zabavno-edukativna akademija u prirodi. Zamišljen je tako da obuhvati nekoliko edukativnih cjelina za osnovne i srednje škole. EduKamp je u potpunosti program razvijen od strane Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, a cijela priča počela je još 2014. godine, i to kroz suradnju našeg Centra i jedne organizacije iz Austrije. Krenuli smo odmah u realizaciju, ali pali smo na prvom ispitu, nemamo prostor – kaže Vlaho, napominjući da je riječ o više milijuna vrijednom projektu.

– Želimo stvoriti jedinstveno mjesto za edukaciju u suradnji s našim partnerima iz drugih zemalja, i koji su itekako voljni sudjelovati u stvaranju ove lijepe priče. Nažalost, radi se o jako skupom projektu pa se sve to zajedno odugovlači, ponajviše zbog prostora kojeg nemamo. U nekoliko navrata obraćali smo se drugima, ne samo Gradu Đakovu nego i Županiji, nažalost, za ovakvo što nema prostora. Kako je Centar postao prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj zbog svog programa Dan ružičastih majica i borbi protiv pedofilije, prostor nam je ponuđen u Zagrebu i Rovinju, a potencijalno još dva grada imamo u planu. Naša je ideja, ali i želja, bila da EduKamp bude u Đakovu, ali kako stvari stoje, od toga u Đakovu neće biti ništa – sa žaljenjem konstatira Vlaho.

EduKamp je, ističe Vlaho, u potpunosti program Centra za edukaciju i prevenciju nasilja i to bi ujedno bio, dodaje, njihov drugi najveći projekt.

– S Danom ružičastih majica pokazali smo da možemo i znamo, a Hrvatski sabor to je i potvrdio tako što je izglasao Dan ružičastih majica kao nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. EduKamp neće stati, samo je pitanje vremena kada će se projekt realizirati. To što nismo dobili prostor u Đakovu ne znači da nam drugi gradovi neće pomoći, štoviše imamo potporu, i to golemu, dalje – poručuje Vlaho.

Na naš upit znači li to i odlazak Centra iz Đakova, odgovara:

– Još uvijek se u registru vodimo u Đakovu, ali nam je sve bazirano u Zagrebu. Tamo su nam partneri, volonteri, ali i podrška. Zapravo, nama je sjedište uvijek bilo tamo gdje smo i mi, a to je u svakom gradu Lijepe Naše.