Gotovo da nema korisnika koji se danas služi računalom i internetom, a da pri tomu ne koristi neki servis za elektroničku poštu. Danas je to sasvim standardizirani način komuniciranja kako u privatnom životu tako i u poslovnom okruženju gdje bez adrese elektorničke pošte gotovo da i ne postojite.

Izbor servisa elektroničke pošte ovisi o načinu njenog korištenja, ali i o razini znanja samog korisnika o pojmu sigurnosti i privatnosti.

U daljnjem tekstu ukratko ćemo odgovoriti na pitanje Ane iz Rijeke koja nas je pitala koji je servis elektroničke pošte najsigurniji i zašto. Za Gmail smo svi čuli, ali znate li što je ProtonMail? Na ovo pitanje odgovorit će Dalibor Vlaho, stručnjak za informacijsku sigurnost. Nastavite s čitanjem.

Jedan od najpoznatijih, sigurnijih i najboljih servisa elektroničke pošte je Google-ov Mail ili Gmail koji je dostupan svim korisnicima i to potpuno besplatno. U mnogim svojim tekstovima i medijskim istupima sam naglašavao da je Gmail pravi izbor za korisnika jer je jednostavan za korištenje i pruža koliku-toliku zaštitu u komunikaciji. Iako sam Gmail “forsirao” kao pravi izbor za elektroničku komunikaciju postoji i bolji servis od Gmail-a, a namjenjen je sigurnijoj komunikaciji korisnika.

Svi znamo da je Gmail kreiran od strane kompanije Google koja je, prije svega, napravila dobar posao s ovim servisom. Nema se tu što više dodati kada govorimo o Gmail-u, ali što je ProtonMail?

ProtonMail je servis poput Google-ovog Gmail-a koji služi slanju i primanju elektroničke pošte, ali ipak ima razlike. Naime, ProtonMail je kreiran od strane CERN-a (Conseil européen pour la recherche nucléaire: Europsko vijeće za nuklearna istraživanja), a to je i više nego dovoljno da bi ovaj servis postao omiljeni alat korisnika koji ipak paze na svoju sigurnost i privatnost. Treba imati na umu da je CERN najveći znanstveni laboratorij na svijetu te da ovaj servis ima jednostavno veliku prednost u usporedbi s Google-ovim Gmail-om.

Kako je pitanje bilo vezano za sigurnost elektroničke komunikacije tako ću i dati svoj odgovor;

ProtonMail koristi dvije zaporke za svoj račun: Jedna je za pristup servisu, a druga je za dešifriranje el. sandučića. End-to-End enkripcija koju koristi ProtonMail je i više nego vrhunski implementirana, a algoritam je pravo savršenstvo (malo laskam). ProtonMail nema uvid u korisničke podatke i sva komunikacija kao i podaci o korisniku su zaštićeni tako da ni administratori nemaju uvid u vaše podatke. Ukoliko izgubite-zaboravite zaporku za “MailBox” nitko neće biti u mogućnosti povratiti račun. Sva komunikacija koja se odvije u sustavu je kriptirana u svim fazama tako da su svi podaci kompletno zaštićeni.

Datacentar koji upravlja ProtonMail-om je state-of-the-art kada govorimo o konceptu, a sigurnost istoga ne može se dovesti u pitanje. Ne, nemojte ovo shvatiti doslovno jer ne postoji sustav na svijetu koji je stopostotno siguran, ali u ovom slučaju radi se o puno uloženog vremena, novca i drugih resursa u svrhu zaštite vaše privatnosti i sigurnosti. Kako je Datacentar baziran u Švicarskoj ne ulazi u ovlasti US i EU zakona tj. niti jedan US i/ili EU zakon se ne može primjeniti na navedeni sustav, a to znači da komunikacija jednostavno ostaje sigurna od strane zakona koji su pisani za nadzor elektroničkih komunikacija.

Zaključak

Gmail je nadasve najpoznatiji servis elektroničke pošte kojeg danas poznajemo i iz vlastitog iskustva mogu reći da je izvrstan kako za napredne korisnike tako i za sasvim obične korisnike. Ali kada govorimo o većem stupnju sigurnosti u svijetu elektroničke komunikacije onda se, ponekad, jednostavno moramo okrenuti određenim servisima kao što je ProtonMail.

Korisnici koji ne mare za svoju sigurnost i privatnost ovaj servis jednostavno neće biti od velike koristi, ali uvijek treba imati na umu da informacije za koje mi smatramo nisu bitne, mnogim kriminalcima su itekako od velike važnosti.

Možda će netko reći da sam stao na stranu ProtonMail-a jer ga je razvio CERN, ali uistinu nije tako. Da, imam na umu da iza cijele priče stoji CERN, ali i činjenicu da je ProtonMail razvijen od najboljih znanstvenika i inženjera na svijetu i to u svrhu zaštite korisnika. Moja preporuka je ProtonMail.